Kool-Aid, osa 1: Värjääminen

Aloitan tässä Kool-Aideilla värjäämieni lankojen kuvaamisen lisäksi lyhyen sarjan, jossa kerron Kool-Aid mehujuomajauheilla värjäämisestä, valmiiden lankojen kerimisestä ja viimeiseksi millaisia sukkia, lapasia yms. näistä langoista syntyykään. Ensimmäisessa osassa kerron kuinka värjääminen tapahtuu ja mitä eri väripusseja käytimme Pipon ytimestä -blogin Sinin kanssa. Sini kertoo omista kokemuksistaan omassa blogissaan. Nauttikaa!

Kool-Aideilla värjäämiseen löytyy ohjeita Googlesta, yksinkertaisin ohje löytyy oman tutkiskeluni perusteella Käspaikan sivuilta. Eli ensimmäinen vaihe värien ostamisen jälkeen tai jopa sitä ennen on hankkia ohjeet, joissa vaihe vaiheelta kerrotaan miten värjääminen tapahtuu. Minun kaverinani ja henkisenä tukenani toiminut Sini oli hankkinut ohjeet jo etukäteen ja saanut kattavan ohjeistuksen myös Lankahelvetin Hennalta.

Itse värjääminen tapahtuu yksinkertaisuudessaan seuraavasti:

1. Liota valitsemiasi villa(-sekoite)lankoja vyyhteinä kädenlämpöisessä vedessä 10 min ajan.

2. Valmista värit eri astioihin sotkemalla 2-4 pss värijauhetta lämpöiseen veteen. Mitä enemmän vettä, sitä hailakammat värit, mitä enemmän jauhetta, sitä kirkkaammat värit jne. Voit myös sotkea eri värejä keskenään.
Oma huomio: kannattaa tehdä seokset joko valkoisiin tai läpinäkyviin astioihin, jotta näet millaisia väreistä tulee.

3. Purista lankavyyhdit niin kuivaksi, ettei niistä valu vettä.

4. Aloita värjääminen: Suojaa kätesi halutessasi! Värjää joko lääkeruiskulla kuten minä, tai Sinin tapaan rohkeasti valuttamalla värejä käsin lankojen päälle (jolloin väriä saa enemmän kerralla, on hieman märempää puuhaa ;) ). Värjää kunnes väriä on niin paljon että olet itse tyytyväinen. Jos haluat täysin tasaisen värjäystuloksen yhdellä värillä, väriä kuluu paljon enemmän.

5. Kun väriä on joka paikassa tarpeeksi, laita lankavyyhti mikronkestävässä astiassa (VYYHTI KERRALLAAN) mikroaaltouuniin : 2 min täydellä teholla. Jos mikrosta alkaa kuulua pauketta, OTA LANKA POIS!!! (Meille ei niin kuitenkaan onneksi käynyt.)

6. Kun otat lankaa pois mikrosta, ota huomioon, että se on todella kuumaa. Käytä halutessasi pannulappuja.

7. Mikrottamisen jälkeen kokeile, irtoaako väriä. Jos väri ei ole tarttunut lankaan ja sitä on paljon astian pohjalla, laita värjätty lanka vielä 1 min ajaksi mikroon. Tarkkaile poksahduksia. Kun väri on kiinnittynyt lankaan, huuhtele se kädenlämpöisellä vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois ja vie lanka kuivumaan. Mikäli kuivaat pyykkitelineellä, kannattaa alla oleva lattia suojata sanomalehdillä tai pyyhkeillä, jotta vaaleaan lattiaan ei jää väriä.

8. Anna lankojen kuivua vyyhtinä 1-2 päivää.
Oma huomio: 50gr kerä kuivui alle 24 tunnissa, 100gr kerässä meni lähes 2 päivää.
Oma huomio: Vaikka langoilla pystyy neulomaan sukkia ja lapasia, ottakaa huomioon, että ne kestävät vain 30 asteen lämmön pesukoneessa. Suosittelen siis, että pesette värjäämänne tuotokset käsin.

Käytimme seuraavanlaisia yhdistelmiä:

Cherry 2 pss: punainen
Strawberry 2 pss + Black Cherry 2pss: punainen
Grape 2 pss: violetti
Lemon & Lime 2 pss: limen vihreä
Orange 2 pss: oranssi

Totesimme molemmat useaaseen otteeseen, että ensi kerralla pitää olla enemmän värivaihtoehtoja, kuten sinistä, pinkkiä ja keltaista. Lisäksi totesimme, että vettä tuli ainakin oranssiin ja violettiin liikaa, sillä värit menivät todella haaleiksi kun ne osuivat valkeaan lankaan. Mutta ensimmäiseksi kerraksi tämä oli erittäin opettavainen ja mukava tapahtuma, joka oli hauskaa jakaa toisen ihmisen kanssa. Molempia nimittäin pelotti vähän se langat mikroon vaihe.

Ensi kertaan siis, nyt tilailen Jari Mäen myymälästä enemmän värejä ja seuraavalla kerralla olemme paljon viisaampia tässäkin asiassa :)

Kaikki halukkaat rohkeasti kokeilemaan!

Alla minun värjäykseni 7 tuntia värjäämisen jälkeen kosteina:

7 Veljestä 100gr

Wool 33gr

Nalle Luontopolku (mv-harmaa-valkoinen) 32 gr

7 Veljestä 50 gr
<3 K

Kommentit

  1. Koolaideilla en ole kokeillut värjäämistä, ehkpä joskus siihenkin mahdollisuus. Kutsuinkin sinut fb ryhmään mukaan, tervetuloa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommenttisi lämmittää mieltäni! Tervetuloa uudelleen <3

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Neulottu bolero

Kalpa-fanin villasukat

Pinkit makkarasukat kiertoon